Oververhitte telefoon? Wat doe je er tegen?
Hoe warm is mijn telefoon?
Jouw smartphone kan tot zo’n 43 graden warm worden, maar dit moet je echt voorkomen hoor! Je batterij wordt door de warmte aangetast. Zo werkt die steeds langzamer en daarnaast zorgt de warmte er ook voor dat jouw batterij sneller op is. Met de app ‘TempMonitor’ van Android kun je de warmte van jouw telefoon goed bijhouden. Je kunt hem gratis downloaden in de Play Store van bijvoorbeeld jouw Samsung, OnePlus of Huawei. Voor de iPhone hebben wij nog niet een handige app gevonden om de warmte te controleren, dus je moet hem zelf goed in de gaten houden.
Wat moet ik doen als mijn telefoon warm is?
Tip 1: Leg je telefoon in de schaduw
Het is belangrijk dat jouw telefoon niet in aanraking komt met de zon. Leg hem op een koele plek neer, want hierdoor kan jouw smartphone weer afkoelen. Oja dan denk je misschien: ik leg mijn telefoon in de koelkast, maar doe dit alsjeblieft niet. Door het temperatuurverschil kan het scherm van jouw telefoon namelijk barsten en de koelkast is ook een nattige omgeving, waardoor jouw telefoon waterschade kan oplopen. Leg dus nooit jouw smartphone in de koelkast, want dit zorgt alleen maar voor meer problemen.
Tip 2: Haal het beschermhoesje van jouw telefoon
Jouw telefoonhoesje kan ervoor zorgen dat de warmte wordt vastgehouden. Daarom is het dus nodig dat je jouw telefoonhoesje eraf haalt, zodat jouw telefoon goed kan afkoelen. Vergeet hem daarna niet weer om je telefoon te doen, want het zal toch zonde zijn als je hem per ongeluk laat vallen en er een barst in je scherm zit! Heb je een leer telefoonhoesje? Dan raad ik je aan voor de warme zomerdagen een TPU of siliconen hoesje te kopen, want leer houdt de warmte vast én ook dat is niet goed voor jouw telefoon.
Tip 3: Zet je telefoon uit
Jouw telefoon voelt niet alleen warm aan de buitenkant, maar van binnen ontstaat er ook veel warmte. Deze warmte wordt gecreëerd, omdat jouw smartphone iets aan het verwerken is. Daarom is het belangrijk om jouw telefoon met rust te laten en hem dus uit te zetten of al jouw apps af te sluiten. Het beste is om jouw telefoon natuurlijk uit te zetten, zodat hij sneller afgekoeld is en na 10 minuten kan je hem weer aanzetten. Zorg er dan wel voor dat hij blijft liggen op een koele plek, anders wordt jouw telefoon weer warm.
Tip 4: Laad jouw telefoon niet op
Als je jouw telefoon gaat opladen, ontstaat er warmte. Wanneer jouw telefoon dus warm is, raad ik je niet aan om hem vervolgens op te laden. Is het buiten niet warm, maar wordt je telefoon alsnog warm als je hem oplaadt? Dan is het belangrijk dat je even kijkt naar de staat van jouw oplader, wellicht dat je een nieuwe moet kopen.
Hopelijk heb je wat aan de tips en blijft jouw telefoon lekker koel tijdens deze warme dagen!