Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

Door Johnno van den Brink, 16 oktober 2024

iPhone 16 vs iPhone 15 - Alle verschillen

De iPhone 16 is inmiddels verkrijgbaar en heeft een paar verschillen ten opzichte van de iPhone 15. De accu heeft bijvoorbeeld een upgrade gekregen, net als de camera’s. Ook krijgt de 16 uiteindelijk Apple Intelligence, wat niet geldt voor de voorganger. Hieronder vind je alle verschillen tussen de iPhone 16 vs iPhone 15.

Specificaties van iPhone 16 vs iPhone 15

Je zou verwachten dat Apple elk jaar de iPhone verbetert. Toch zijn de verschillen soms klein. Is dat bij de iPhone 16 ten opzichte van de 15 ook het geval of zijn er juist grote veranderingen? Check de specificaties van beide modellen voor het antwoord:

 

iPhone 16

iPhone 15

Batterij

Tot 22 uur video afspelen

Tot 20 uur video afspelen 

Chip

A18

A16 Bionic

Opslag

128 GB, 256 GB of 512 GB

128 GB, 256 GB of 512 GB

Software

iOS 18

iOS 17

Display

6,1 inch OLED-scherm 

6,1 inch OLED-scherm 

Resolutie

1179 x 2556 pixels

1179 x 2556 pixels

Laten we maar met de deur in huis vallen: qua specificaties zijn er weinig verschillen tussen de iPhone 16 en 15. Natuurlijk zijn er kleine veranderingen, maar je merkt ze tijdens het gebruik van beide smartphones amper. Wil je echt alle verschillen van de iPhone 16 vs iPhone 15 weten? Check ze hieronder!

Ontwerp

Als het gaat om het ontwerp, heeft de iPhone 16 een paar upgrades in vergelijking met de 15. Zo zijn de camera’s verticaal geplaatst. Dit ziet er moderner uit en zorgt ook voor mooiere ruimtelijke video-opnames. Bovendien heeft Apple gebruik gemaakt van een volgende generatie Ceramic Shield. Dit heeft de duurzaamheid positief beïnvloed, aangezien deze upgrade tweemaal zo sterk is als de vorige versie. Je iPhone 16 zal dus niet snel kapot gaan!

De Action Button die je zelf kunt instellen, is ook een mooie toevoeging. Dit geldt tevens voor de Camera Control-knop die gloednieuw is. Hiermee open je gemakkelijk en snel je camera om video’s en foto’s te maken. Daarnaast is het prettig dat de iPhone 16 verkrijgbaar is in meerdere kleuren. Dit was bij de 15 ook het geval, maar de kleuren zijn veranderd:

  • Kleuren iPhone 16: blauwgroen, roze, ultramarijn, zwart en wit
  • Kleuren iPhone 15: groen, blauw, roze, geel en zwart

Apple Intelligence

Apple Intelligence is een handig onderdeel van de iPhone 16, maar kan niet gebruikt worden op de iPhone 16. Dit kunstmatige intelligentiesysteem maakt het makkelijker voor je iPhone om persoonlijke context te begrijpen en te verwerken.

Daarnaast biedt Apple Intelligence ook een paar nuttige functies, waaronder tekstsamenvatting en prioriteitsmeldingen. Ze verbeteren je gebruikservaring aanzienlijk en dit is dan ook een groot verschil van de 16 vergeleken met de 15.

Visual Intelligence is ook een prettige toevoeging als het gaat om AI op je iPhone. Je camera kan hiermee objecten en situaties herkennen en vervolgens relevante informatie verstrekken. Dit is bijvoorbeeld handig bij restaurants en producten.

Apple intelligence

Camera

De iPhone 15 heeft van zichzelf al geweldige camera’s, maar toch is de 16 op dit vlak nog ietsje beter. Dit komt onder meer door de upgrade aan de Ultra Wide-camera. Het diafragma is verhoogd met ƒ/2.2, wat zorgt voor betere prestaties bij weinig licht vergeleken met het diafragma van ƒ/2.4 op de ‌iPhone 15‌.

Daarnaast heeft Apple ook macrofotografie en macro-video-opnames toegevoegd aan de iPhone 16. Hiermee maak je gedetailleerde close-upfoto’s. De eerder genoemde camerabedieningsknop is een andere handige upgrade. Hiermee maak je nog preciezer en makkelijker mooie foto’s en video’s met je smartphone.

Audio

De iPhone 16 heeft Spatial Audio-opname gekregen, terwijl de 15 voorzien was van stereo-opname. Het opnemen van audio is hierdoor beter geworden op het nieuwste model. Dit is ook prettig bij het afspelen van audio, vooral als je de Apple Vision Pro-headset hiervoor gebruikt.

Extra functies zoals windruisonderdrukking en de nieuwe Audio Mix-functie verbeteren de kwaliteit en flexibiliteit van opgenomen audio verder, waardoor de ‌iPhone 16‌ een capabeler apparaat is voor het vastleggen van geluid van hoge kwaliteit.

Batterij

Apple probeert altijd om de batterijduur van hun nieuwe smartphone beter te maken dan die van de voorganger. Dat is bij de iPhone 16 opnieuw gelukt, al is het verschil niet extreem groot. Je gebruikt deze smartphone namelijk tot 22 uur op een volle batterij, terwijl dit bij de iPhone 15 mogelijk is tot 20 uur.

Bovendien is MagSafe draadloos opladen nu aanzienlijk sneller, met ondersteuning tot 25W met een 30W adapter, een toename van 66,67% ten opzichte van de 15W limiet van de ‌iPhone 15‌. Als je iPhone 16 leeg is, laad je je telefoon dus sneller op dan mogelijk is met de iPhone 15.

Veelgestelde vragen:

Wat is het verschil tussen een iPhone 15 en 16?

Hieronder vind je de grootste verschillen tussen de iPhone 15 en 16:

  1. Apple Intelligence
  2. Action Button en Camera Control-knop
  3. Spatial Audio
  4. Betere Ultra Wide-camera
  5. 2 uur langere batterijduur

Is de iPhone 16 het waard?

De iPhone 16 is op dit moment de beste smartphone van Apple, daar kunnen we heel duidelijk over zijn. Toch is het niet altijd het geld waard om over te stappen op dit model. Heb je een redelijk nieuwe telefoon? Wacht dan op de volgende iPhone. Alleen als je echt een nieuwe mobiel nodig hebt, is de iPhone 16 het waard.

Welke iPhone is het beste?

De iPhone 16 Pro Max is op het moment de beste iPhone. Helaas is dit model direct ook het duurst. Als je een goedkopere iPhone zoekt die toch nog gloednieuw is dan raden we de iPhone 16 aan.

iPhone 16 vs iPhone 15 - Conclusie

De iPhone 16 heeft wel degelijk een paar verschillen in vergelijking met de iPhone 15. Toch is het niet vreemd als mensen teleurgesteld zijn met de veranderingen. De upgrades zijn zeker prettig, maar toch liggen de verwachtingen van veel gebruikers wat hoger.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 16 vs iPhone 15:

  • Duurzamer ontwerp
  • Nieuwe knoppen en kleuren
  • Apple en Visual Intelligence
  • Hoger diafragma op Ultra Wide-camera
  • Macrofotografie en macro-video-opnames
  • Spatial Audio en meer audioverbeteringen
  • Betere batterij

Laat een reactie achter

* Verplichte velden