Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

Door Walden Cheung, 28 augustus 2024

iPhone 16: release date, prijs en meer!

Apple liefhebbers opgelet! De iPhone 16-serie staat voor de deur. Op maandag 9 september om 19:00 uur Nederlandse tijd houdt Apple hun jaarlijkse event waar ze hun nieuwste Apple apparaten zullen presenteren, waaronder de iPhone 16. Het evenement wordt gehouden in Apple Park en naast de iPhone 16, zullen ook de nieuwe Apple Watches en Airpods worden geïntroduceerd.

iPhone 16 modellen

Net als bij de iPhone 15, zal de iPhone 16 serie bestaan uit 4 modellen. Hier onder een overzicht van de modellen die zullen worden aangekondigd:

  • iPhone 16: standaard model - 6,1 inch)
  • iPhone 16 Plus: standaard model - 6,7 inch
  • iPhone 16 Pro: premium model - 6,3 inch
  • iPhone 16 Pro Max: premium model - 6,9 inch

Wat is er nieuw?

De iPhone 16 wordt verwacht met tal van nieuwe functies. We hebben de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet.

Apple Intelligence

Tijdens een presentatie in juni gaf Apple een eerste kijkje van de 'Apple Intelligence'. Dit is Apple's nieuwste AI technologie die eerst alleen beschikbaar zou zijn voor de iPhone 15 Pro en Pro Max vanwege de hoge RAM-eisen. Met de komst van de iPhone 16 vervalt dit onderscheid, omdat alle modellen nu zijn uitgerust met Apple's nieuwste A18-chip en 8 GB RAM, wat 'Apple Intelligence' toegankelijk maakt voor een breder publiek.

Apple Intelligence zal gaan zorgen voor een nieuwe gebruikerservaring met functies zoals een vernieuwde Siri, integratie met ChatGPT en een AI-gestuurde afbeeldingengenerator. Deze functies worden echter pas in oktober verwacht en zullen aanvankelijk alleen in het Amerikaans Engels beschikbaar zijn. Complexe acties, zoals het snel vinden van een specifieke foto op je iPhone, worden naar verwachting pas vanaf de lente mogelijk.

Display

Wat dit jaar opvalt, is dat de schermen van de 16 Pro-modellen groter zullen zijn dan die van het standaardmodel. Waar de schermformaten van de Pro-modellen voorheen gelijk waren aan die van de standaardmodellen, heeft de iPhone 16 Pro nu een display van 6,3 inch en de iPhone Pro Max zelfs 6,9 inch. Dit maakt de Pro Max tot de grootste iPhone ooit!

Met de toename in schermgrootte zullen ook de afmetingen van de behuizing van de iPhone groter worden. Beide modellen zullen naar verwachting hoger en breder zijn dan de iPhone 15 Pro-modellen. Hoewel de dikte gelijk blijft, zal het gewicht iets toenemen door de grotere afmetingen. De algemene vorm en het ontwerp blijven onveranderd, maar de schermranden zullen dunner zijn.

Camera's

De iPhone 16 en iPhone 16 Plus krijgen dit jaar een nieuwe verticale cameraopstelling, in plaats van de diagonale opstelling van de vorige modellen. Hierdoor is het mogelijk om Spatial Video's op te nemen voor de Apple Vision Pro-headset. Daarnaast wordt verwacht dat de iPhone 16 Pro en Pro Max beide uitgerust zullen zijn met de Tetraprism 5x optische zoomlens, een functie die vorig jaar exclusief was voor de Pro Max. Hierdoor krijgen gebruikers meer geavanceerde fotografiemogelijkheden in de nieuwste Pro-modellen.

Nieuwe Capture-knop

De iPhone 16 en iPhone 16 Plus krijgen een nieuwe fysieke knop aan de rechterkant, de zogenaamde 'Capture-knop', die een snelle manier biedt om foto’s en video’s te maken. Naast het indrukken van de knop om een foto te maken, kun je ook gebaren gebruiken om camerafuncties te bedienen. De knop heeft een mechanisch ontwerp dat fysiek in- en uitschuift, maar is tevens ook aanraakgevoelig. Zo kun je bijvoorbeeld met veegbewegingen in- en uitzoomen. Door licht op de knop te drukken, stel je beelden scherp, en bij stevig indrukken activeer je de sluiter.

Release Date iPhone 16

Kort na de aankondiging brengt Apple meestal de nieuwe toestellen uit. De pre-order start vaak op de vrijdag na de onthulling, om 14:00 uur Nederlandse tijd. Een week later volgt dan de echte release, en vanaf dat moment liggen de toestellen in de winkels. Daarom verwachten we dat de iPhone 16 pre-order op vrijdag 13 september 2024 zal starten (hopelijk brengt dat geen ongeluk), en dat de release op vrijdag 20 september 2024 zal zijn. Gebaseerd op voorgaande jaren lijkt deze planning zeer waarschijnlijk.

  • Verwachte pre-order date: vrijdag 13 september 2024
  • Verwachte release date: vrijdag 20 september 2024

Wat gaat de iPhone 16 kosten?

Naar verwachting zal de iPhone 16 in dezelfde prijscategorie vallen als de iPhone 15. Op basis van de prijzen van eerdere iPhone-modellen, komen de geschatte prijzen voor de iPhone 16 als volgt uit:

Hier zijn de voorspelde prijzen voor de iPhone 16:

  • iPhone 16: v.a. € 969 euro
  • iPhone 16 Plus: v.a. €1119 euro
  • iPhone 16 Pro: v.a. € 1229 euro
  • iPhone 16 Pro Max: v.a. € 1479 euro

iPhone 16: release date, prijs en meer: Veel gestelde vragen

Is de iPhone 16 de upgrade waard?

Als je een iPhone 15 of een oudere toestel hebt, zou de iPhone 16 of 16 Plus een interessante upgrade kunnen zijn. De nieuwe Capture-knop kan een leuke feature zijn. Maar het belangrijkste is de krachtige A18-chip, die deze modellen tot een van de weinige maakt die Apple Intelligence ondersteunen. Hierdoor krijg je toegang tot de nieuwe Siri, krachtige schrijftools, ChatGPT-integratie.

Hoeveel gaat de iPhone 16 kosten?

De verwachte prijs van de iPhone 16 zal vanaf € 969 euro zijn.

Welke datum komt de iPhone 16 uit?

  • Verwachte pre-order date: vrijdag 13 september 2024
  • Verwachte release date: vrijdag 20 september 2024

Laat een reactie achter

* Verplichte velden